Een scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom van achteraf gezien. De wervelkolom kan naar een verkromming naar één kant vormen, een C-scoliose, of naar twee kanten, een S-scoliose. Daarnaast kan een scoliose de wervelkolom om de as draaien (een gibbus). Dit wordt het best zichtbaar bij een beuktest, naar voren buigen. Structurele en niet-structurele scoliose Een niet structurele scoliose is een scoliose die door gewoonte of houdingafwijking wordt veroorzaakt, altijd de zelfde hoek van de bank zitten, of het dragen van een tas aan een kant. Of te compensatie van een beenlengteverschil.

Bij structurele scoliose is de oorzaak vaak onbekend (ook wel een idiopathische scoliose genoemd). Deze scoliose kan aangeboren zijn maar meestal ontstaat een structurele scoliose tijdens de groei en openbaart zich vaak tijdens de groei, rond de leeftijd van 10 jaar.

Behandeling

Scoliose wordt vaak behandeld met oefentherapie. Oefentherapie zorgt ervoor dat je spieren sterken worden, gewrichten spoeler worden, je houding verbetert en je nieuwe bewegingen aanleert. Je krijgt ook speciale oefeningen om beter adem te halen.

Als u als ouder twijfelt of datgene wat u ziet bij uw kind, mogelijk een scoliose zou kunnen zijn, maak dan een afspraak in de praktijk. Allereerst wordt dan de houding beoordeeld bij het zitten en staan. Vervolgens wordt het verloop van de scoliose en eventuele draaiing nader bekeken. Om een structurele scoliose tijdens de groei nog beter in de gaten te kunnen houden, laten we - na overleg met uzelf en de huisarts - de rug soms met een röntgenfoto in beeld brengen. Dit geeft de beste objectieve manier om te kijken hoe de rug zich ontwikkeld. Bij voorkeur worden kinderen of jongeren behandeld tijdens de groei.

Bij volwassenen zijn de oefeningen vooral gericht op verbetering van hun houding en ademhaling en vermindering van klachten.
In de praktijk bieden we voor iedere scoliose specifieke driedimensionale oefeningen om de (zichtbare) kromming te verminderen en te leren corrigeren. De oefeningen worden op iemands persoonlijke situatie afgestemd.

0251 - 65 80 16
Willem de Rijkelaan 24
1901TT Castricum